Отворено писмо до германскиот амбасадор во Скопје по повод наградата за Заев

До: Амбасадорот на Германија во РСМ Ms. Anke Holstein Ваша Екселенција, почитувана Амбасадор Анке Холштајн, моето обраќање до Вас е израз на протест по повод церемонијата „Награда за Човекови Права – FES Human Rights Award 2020”, за Премиерот на Северна Македонија г. Зоран Заев, доделена од владината фондација Фридрих Еберт и врачена лично од Сојузниот […]

Прочитај повеќе

Замина Црногорскиот Мојсеј – големиот пријател на Македонците

„Пророк ли излеговте да видите? Да, ви велам и повеќе од пророк“(Мат. 11,9). Пророкот не е само оној Божји избраник кој метафизички ги гледа идните случувања. Пророк е и секој неуморен работник на лозјето Христово, непресушниот проповедник на кој оган од вера му пламти од неговите зборови. Пророк е бестрашниот исповедник на Христовата вистина во […]

Прочитај повеќе

На Кипарската црква ѝ се заканува и видлив раскол. “Кипарската црква е во блага шизма”.

После постапката на самоволното спомнување на украинскиот расколник Епифаниј Думенко од страна на кипарскиот архиепископ, еден од владиците на кипарската црква, митрополитот на Тамасос Исаија изјави дека кипарската црква живее во тежок раздор, предизвикан од постапката на кипарскиот архиепископ Хризостом. Митрополитот Исаија ја окарактеризира постапката на архиепископот Хризостом како „лукаво, катастрофално и разорно дело“. Митрополитот […]

Прочитај повеќе

Експертот за вера избран за претседател на МОК

Нѐ ли беше овој големот „експерт” за верски прашања, кој си го пикаше носот кај што не му беше работа – да решава црковни проблеми, да дава квалификации за канонската црква, да го форсира расколот, наспроти соборното православие? Со што ја задолжи толку државата, што цело време му се раздолжува, уште и со нелегитимно добиена […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот манастир Бигорски му ја смени титулата на расколникот Стефан

Така како што самите новинари го нарекуваат Бигорски – бугарскиот манастир, на нивната интернет страна на грчки јазик, само за да им се покажат како подлизурковци на Грците му ја смениле титулата на нивниот расколнички архиепископ Стефан. За расколникот Партение и бугарскиот Бигорски манастир, Стефан веќе не е архиепископ македонски, туку согласно на промената на […]

Прочитај повеќе

Расколникот Наум јавно си призна дека е или душевно болен или платеник

Расколникот Наум, тој Санчо Панса на расколот, упорно се бори со ветерници и си умислува дека ако некој е против неговата расколничка МПЦ, тогаш таквиот бил душевно болен или платеник. Но со тоа расколникот Наум сам си ја признава дијагнозата, бидејќи ако некој е против МПЦ, тогаш единствено против МПЦ е самиот Наум со тоа […]

Прочитај повеќе

Љубчо ќе решавал историски прашања со Бугарија

Наместо сѐ уште длабоко загазениот во србофобство – Љубчо Георгиевски, државата требаше да прати во мисија други свои истакнати Бугари, да ѝ го решаваат државниот проблем со Р. Бугарија.

Прочитај повеќе

Кипарски архијереи тврдат дека Вартоломеј ја растура Црквата

Четворица истакнати митрополити на Кипрарската Црква го обвинија нивниот архиепископот Хризостом за папизам и за грубо нарушување на соборноста со самоволното спомнување на расколникот Епифаниј Думенко, за време на богослужбата. Тие писмено побараа итно повлекување на неговиот индивудуалистички став во однос на расколничката ПЦУ, како неканонски и неважечки. Во писмото на четворицата архијереи, меѓу кои […]

Прочитај повеќе

Расколнички игумен и министер за внатрешни на состанок, на што ве потсеќа тоа?

Што мислите, кој од овие на фотографијава е поголем по ранг удбаш? Кој на кому му поднесува рапорт? Таа спрега на релација МВР-МПЦ-ДБК, како што неодамна јавно призна и расколничкиот поп Санџаковски, никогаш и не престанала да функционира. Секој треба да биде свесен со кого си има работа. И, така, додека дечурланава си играат држава, […]

Прочитај повеќе

Бигорски политички манастир

(принтскрин од личност на која ѝ била заклучена вратата од забавата) После навивачката забава во Бигорскиот манастир, на мнозина граѓани им стана јасно дека Бигорски опстојува заради политичките реклами и државните финансиски инекции. Со други зборови народот прочита дека Бигорскиот манастир е всушност политичка организација во која пристап имаат само оние што ќе им капнат […]

Прочитај повеќе

Страница 1 од 48

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén